Erős, illatos és sűrű cremával. Így néz ki az eszpresszó, amikor sikerül. De hogyan lehet olyan íze, mint a kávézóban? Ebben a cikkben lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogyan készíts eszpresszót, hogyan állítsd be helyesen a kávéfőzőt, hogyan őröld meg a kávébabot és mire kell még figyelni, hogy az eredmény megérje.
Mi az eszpresszó?
Az eszpresszó a legtöbb kávéital alapja a cappuccinótól az americanóig. Nagy nyomás alatt (9 bar) készül finomra őrölt kávéból, eredménye egy kis, erős csésze (kb. 25–30 ml) a jellegzetes arany habbal a tetején.
A megfelelő eszpresszó:
- telt ízű, keserűség nélkül
- krémes állagú
- kiegyensúlyozott erősségű és aromájú
Ahhoz, hogy ilyen eszpresszó szülessen, minden lépés számít – a kávé őrlésétől a kávéfőző helyes beállításáig.
Hogyan őröljük a kávét eszpresszóhoz
A helyes őrlés a jó eszpresszó lényege. Ha a kávé túl durván van őrölve, a víz túl gyorsan folyik át rajta és az eszpresszó gyenge és vizes lesz. Ha túl finom, az extrakció sokáig tart és keserű íz az eredmény.
Hogyan kell helyesen őrölni a kávét eszpresszóhoz?
Az eszpresszóhoz finom őrlés szükséges, hasonló a kristálycukor állagához.
Amikor az őrlés:
- túl durva – a víz túl gyorsan folyik át, a crema azonnal eltűnik és a kávé gyenge, savas és vizes lesz.
- túl finom – a víz a szűrőben marad, lassan folyik át, az eszpresszó keserű lesz.
A cél az úgynevezett optimális extrakció elérése – vagyis hogy 25–30 ml eszpresszó 25–30 másodperc alatt folyjon ki a szűrőtartóból. Ebből tudod, hogy az őrlés durvasága megfelelően van beállítva.
Mire figyelj
- Őrölj közvetlenül főzés előtt. Az őrölt kávé már néhány perc alatt elveszti ízét és aromáját.
- Használj minőségi darálót állítható durvasággal.
- Ideális a köves daráló, ne késes – az egyenetlenül őröl.
- A babokat mindig frissen és megfelelően tárolva.
Hogyan állítsd be a kávéfőzőt eszpresszóhoz
Az eszpresszó egy kicsit alkímia és a kávéfőző helyes beállítása ennek része. Ebben a cikkben az eszpresszó készítésével kézi kávéfőzővel foglalkozunk, mert a kézi kávéfőző az egyetlen módja a klasszikus eszpresszó elkészítésének gazdag cremával és intenzív ízzel.
Ne felejtsd el előre felmelegíteni a csészét
Apróságnak tűnik, de meleg csésze = jobb crema és íz.
Teheted:
- a kávéfőző melegítő lapjára,
- vagy átöblítheted forró vízzel a gőzcsőből és utána megszárítod.
Hőmérséklet
Az eszpresszó 90–95 °C körüli hőmérsékleten extraktálódik. A túl magas hőmérséklet keserűséget okoz, az alacsony vizes ízt eredményez.
Kávé mennyisége
Egy klasszikus eszpresszóhoz kb. 7–9 g őrölt kávé szükséges. Fontos, hogy:
- a kávét egyenletesen eloszlasd a kosárban,
- tamperrel mérsékelt nyomással lenyomd,
- a felületet simára csináld, hogy a víz egyenletesen folyjon.
Extrakciós idő
Mérd az időt a gomb megnyomásától. A helyesen elkészített 25–30 ml eszpresszónak 25–30 másodpercig kell folynia. Ha a folyás túl gyors vagy lassú, állítsd be az őrlés finomságát és a tamping nyomását.
Leggyakoribb hibák az eszpresszó készítésénél
Még ha helyesen is méred ki a babot és stoppolod az időt, az eredmény csalódást okozhat. Az ok gyakran apróságokban rejlik, amelyek viszont nagy szerepet játszanak az eszpresszó készítésében. Mire figyelj még?
Tisztátalan szűrőtartó vagy régi kávémaradványok
A megszáradt kávé a kosárban, szűrőtartóban vagy a zuhanyfej alatt befolyásolja az ízt és égetheti az extrakciót. Minden készítés előtt öblítsd ki a szűrőtartót.
Elégtelen felmelegített kávéfőző
Ha a gép nincs megfelelően felmelegítve (beleértve a szűrőtartót is), a hőmérséklet csökken az extrakció alatt és az eredmény lapos lesz.
Régi vagy rosszul tárolt kávé használata
A kávé már napokkal az őrlés után elveszti aromáját – és még gyorsabban, ha nincs megfelelően tárolva. Használj frissen pörkölt babot és tárold lezárható edényben sötét, hűvös helyen.
Eltömődött kávéfőző
A rendszeres tisztítás és vízkőmentesítés nélküli kávéfőző elveszíti teljesítményét, befolyásolja a hőmérsékletet és nyomást, és megváltoztatja a kávé ízét.
Miért nem elég a kapszulás kávéfőző
A kapszulás kávéfőzők népszerűek egyszerűségük miatt. De ha otthon valódi, kávézó-minőségű eszpresszót akarsz élvezni, fontos tudni, hol vannak a korlátaik. Itt vannak a főbb okok, miért nem elegendőek a kapszulák.
1. Előre őrölt kávé = kevesebb íz
A kapszulákban lévő kávé jóval a használat előtt van őrölve. Perceken belül az őrlés után a babszemek elveszítik aromájukat és oxidálódnak.
Az eredmény egy ital, amelyből hiányzik a frissesség, összetett íz és jellegzetes aroma, amelyek az eszpresszóra jellemzőek.
2. Nincs kontroll a készítés felett
Kapszulás kávéfőzővel szinte semmit nem tudsz befolyásolni:
- őrlés finomság,
- kávé adag,
- víz hőmérséklete és nyomása,
- extrakciós idő.
Pedig ezek pontosan azok a dolgok, amelyek meghatározzák, hogy az eszpresszó keserű, vizes vagy tökéletesen kiegyensúlyozott lesz-e.
3. Vékony crema, gyengébb íz
A crema a hab az eszpresszó felületén és az egyik jellegzetessége. A kapszuláknál gyakran csak gyenge habnyom keletkezik, és az is gyorsan eltűnik. Hiányzik belőle a sűrűség, tartósság és bársonyos textúra. Hasonlóan az ízzel – a kapszulás eszpresszó gyakran vizes, kevésbé intenzív és néha enyhén savas vagy íztelen.
Miért szerezd be a Salente Coffio kézi kávéfőzőt
Ha megbízható kávéfőzőt keresel, amely képes valódi eszpresszóra, a Salente Coffio kézi kávéfőző kiváló választás nemcsak kezdőknek, de igényesebb házi baristáknak is. Mit tud és miért dicsérik a vásárlók?
Minőségi nyomás valódi eszpresszóhoz
A Salente Coffio 20 bar nyomással dolgozik, ami több mint elegendő gazdag cremához és intenzív, kávézó-szerű ízhez. Ennek köszönhetően maximális aromát és ízt von ki a kávéból.
Gyors felmelegítés és rozsdamentes acél test
A felmelegítés csak néhány tíz másodpercig tart, így várakozás nélkül elkészítheted a kávét. Az elegáns rozsdamentes acél kivitel nemcsak jól néz ki, de hosszabb élettartamot és könnyebb karbantartást is biztosít.
Gőzcső barista-minőségű cappuccinóhoz
A kávéfőző állítható gőzcsővel van felszerelve, amellyel könnyen készíthetsz könnyű tejhabot. Akár cappuccinóra, lattéra vagy flat white-ra vágysz – otthon megoldod drága felszerelés nélkül.
Egyszerű kezelés
Áttekinthető kezelőpanel jelzőfényekkel megkönnyíti a napi használatot. Egy gombnyomással készíthetsz eszpresszót vagy habosítasz tejet, bonyolult beállítások nélkül.
Forróvíz funkció
Teát vagy forró csokoládét kell készítened? A Salente Coffio tiszta forró vizet is tud adagolni.
Kiváló ár/érték arány
A Salente Coffio olyan funkciókat kínál, amelyeket drágább modellekben találsz, de elérhető áron. Tökéletes mindenkinek, aki otthon kiváló kávét akar élvezni kompromisszumok nélkül.
Kávézó-minőségű eszpresszó? Csak egy kis odafigyelés kell
Az eszpresszó látszólag egyszerű ital, de minden részlet számít a készítésében. Ha a készítés során a mi útmutatónkat követed, az eredmény egy csésze finom eszpresszó lesz, ami minden nap boldoggá tesz majd.
Leggyakrabban feltett kérdések az eszpresszóról
Mennyi kávé egy eszpresszóhoz?
Egy klasszikus eszpresszóhoz körülbelül 7–9 gramm frissen őrölt kávé szükséges 25–30 ml italhoz. Ha dupla eszpresszót (doppio) készítesz, használj kb. 14–18 grammot.
Hogyan készíts eszpresszót tejjel?
Az eszpresszó tejjel többféle formában létezhet:
- Macchiato – klasszikus eszpresszó kis "sapkával" habosított tejből.
- Cappuccino – eszpresszó kb. 150 ml habosított tejjel.
- Latte – eszpresszó nagy mennyiségű forró tejjel és finom habbal.
Csak készíts eszpresszót kézi kávéfőzővel és használd a gőzcsövet a tej habosításához a kívánt hőmérsékletre és textúrára.
Mennyi víz egy eszpresszóhoz?
Egy eszpresszóhoz 25–30 ml vizet használunk. Túl sok víz amerikai kávéhoz hasonló italt hoz létre, túl kevés kellemetlenül erős és keserű lesz.