Hogyan válasszunk multifunkciós edényt?

A technika fejlődése befolyásolja életünk minden területét, így magát a főzést is.  Jelenleg rengeteg olyan praktikus konyhai eszköz található a piacon, melyek segítenek Önnek az ételek elkészítésében. Az alábbi kifejezésekkel találkozhatnaks  a modern főzőedényekkel kapcsolatban:

  • okos főzőedény
    • legtöbbször az alább jellemzett multifunkciós edényről van szó
  • elektromos főzőedény
    • legtöbbször az alább jellemzett multifunkciós edényről van szó
  • elektromos gyorsfőző edény
    • legtöbbször az alább jellemzett multifunkciós edényről van szó
  • forrólevegős sütő
    • lehetővé teszi a zsírmentes sütést és főzést, valamint az ételek egészséges előkészítését
  • multifunkciós edény
    • több háztartási eszközt helyettesít  többféle funkcióval, alább részletesen jellemezzük
  • multifunkciós gyorsfőző edény
    • a nyomásos és a többfunkciós edény kombinációja
  • rizsfőző
    • legtöbbször csupán a rizs és más köretek főzését teszi lehetővé (hajdina, burgonya, …)
  • edény a sous vide eljáráshoz
    • lassú főzés, a nyersanyagok levákuumozott zacskókban főnek alacsony hőmérsékleten

Lejjebb már csak a multifunkciós gyorsfőző edények kategóriájával fogunk foglalkozni, melyet az MGYE rövidítéssel is jelölnek.

 

Multifunkciós gyorsfőző edény

Idő és energiatakarékos és olyan lehetőségeket kínál, melyeket pl. a nyomásos főzés nélkül nem lehetne elérni. Az emberek nem csak a lakásaikba, hanem a nyaralóikba is beszerzik, ahol ezzel helyettesítenek néhány háztartási eszközt, és ezáltal nagy helyet takarítanak meg. Ha nagyon leegyszerűsítenénk, ezen segédeszközök funkciói a következőképpen írhatóak le. Az edényben elhelyezzük a hozzávalókat, beállítjuk a programot és már ott is hagyhatjuk. Mivel egy  multifunkciós gyorsfőző edényben főzünk, nem kell azzal törődnünk, hogy pl. az edény szélén át kicsordul az étel. Sőt mi több, a főzést követően melegen tarthatjuk az ételt a kívánt ideig. Mindemellett beállítható a késleltetett kezdés funkció, ahol a főzés kezdetét egy későbbi időpontra állíthatjuk.

 

Mire figyeljünk a többfunkciós edény kiválasztásánál?

  • Ár és funkció arány és tartozékok

 A funkciók és a tartozékok növekedésével természetesen a termék drágul, de a magas ár nem mindig jelent magas színvonalú felszereltséget. Az árak általában 23 442 és 193 050 HUF között mozognak, áfával együtt. Az elektromos edények az alábbi funkciókkal rendelkezhetnek: nyomásos főzés / párolás / forrólevegős sütő / lassú főzés / rizsfőzés / joghurtkészítő / tojás főzés / étel megmelegítése / rántás vagy pirítás / gőzölés / sterilizálás. Ha a lehető legtöbb időt, energiát és edényt szeretnék megspórolni, akkor megéri beszerezni az okos főzőedényt  külön edénnyel a körethez, mely   egyetlen nyomás alatt képes külön elkészíteni a köretet és a főételt is. A forrólevegős sütő (fritőz) egy nem mindennapi háztartási eszköz. Néha megtörténik, hogy valaki megvesz egy multifunkciós gyorsfőző edényt és ezt követően az a kellemetlen meglepetés éri, hogy nem tud benne sem sütni sem gratinírozni. A forrólevegős sütő funkcióért ugyanis legtöbbször felárat kell fizetni. Leggyakrabban saját fedővel rendelkezik, melyet az edényre helyeznek.

A vásárlásnál gondoljatok más tartozékok, vagy pótalkatrészek vásárlására is. 

  • Programok száma

 A programok száma  a fent említett funkcióktól függ.  Általában kb. 15-30 programról van szó, melyeknél beállítható a nyomás és a program hossza. A multifunkciós gyorsfőző edények általános programjai: nyomásos főzés különböző fajta ételekhez, párán főzés, pirítás, párolás és sütés. 

  • Az edény térfogata

A főzésnél számolniuk kell azzal,  hogy az edény ¼ -e szabadon kell, hogy maradjon. Az ételnek el kell férnie az edény ¾ részében. A legtöbb főzőedény belső térfogata kb. 6 liter, mely minden ételnél 4 személy részére elegendő. További korlátozó tényező lehet a köret elkülönített edényben való főzése,   egy fazékban a  főfogással.  Ebben az esetben a főfogáshoz szükséges alapanyagokat elhelyezik az edény aljában, e fölé pedig egy speciális állványra ráteszik az edényt a nbsp;körettel. Némelytöbbfunkciós edény ezt a főzési technikát lehetővé teszi, de ez a köretkészítési módszer csökkenti az elkészített ételek mennyiségét, ugyanis a 6 literes edényben csak 3 adag ételt tudunk elkészíteni  . Ha a köretet a  fő fogással együtt készítik el az edény aljában, a 6 literes edényben elkészített étel 5 személy számára is elegendő. 

  • Teljesítmény

 A teljesítmény befolyásolja a főzés idejét. Az általános teljesítmény   600 - 1500 W között mozog. 

  • Az ügyfélszolgálat elérhetősége

A gyártónak, vagy a forgalmazónak írásbeli ügyfélszolgálatot kell működtetnie  az árusítás helyén  beszélt nyelven. A gyártó, illetve a forgalmazó oldalán ez legtöbbször „HelpDesk“-ként van megjelölve. Az ügyfélszolgálat gyorsaságát egy kérdés feltételével kipróbálhatjátok, még a termék megvásárlása előtt.

  • Valódi használók értékelései

Kifizetődő a valódi használók értékeléseit olvasni a gyártó oldalán, ár összehasonlító oldalakon (pl. heureka.hu), vagy fórumokon, esetleg olyan FB csoportokban, melyek a többfunkciós edényekreösszpontosítanak.

  • Receptek elérhetősége

Némely gyártó az adott termékhez tervezett recepteket publikál a vásárlói számára. Egy kellemes bónusz, mely valami újat hozhat az Önök asztalára. Nem ritka, hogy az okosedényekben férfiak is főznek, akik a recepteket különösen értékelik. Hölgyeim, örülhetnek, az Önök partnere a helyükbe lép és még élvezni is fogja 

 

jak-vybrat-hrnce-2

 

Miért vásároljunk elektromos nyomástartó edényt?

 

Mi az amit elvárhatnak tőle?

  • rövidebb főzési időt a legtöbb ételnél
  • energiatakarékosságot az edény kisebb térfogatának (egy hagyományos sütőhöz képest) és a magas nyomáson történő főzésnek köszönhetően
  • egyszerű használat (az előre beállított programoknak köszönhetően akár egy kevésbé tapasztalt ember is finomakat főzhet)
  • a főzés otthagyásának a lehetősége(az elektromos főzőedény önmagát szabályozza)
  • késleltetett indítás funkció
  • a megfőtt ételek hőmérsékletének megtartása
  • kevesebb piszkos edény 
  • az étel különböző elkészítési módszerei egy edényben 
    • pirítás – ellenőrizzék, hogy az Önök által kiválasztott edény tartalmazza-e ezt a programot
    • nyomásos főzés
    • gratinírozás forrólevegős sütőben – csak a   forrólevegős sütőt (fritőzt) tartalmazó termékeknél

 

Az átlagos heti 5x főzésnél és a 57 Ft / kWh energiafogyasztásnál évente akár 39437 Ft-ot is megspórolhatnak  a multifunkciós edényben való főzéssel.

 

Az elektromos nyomástartó edény évente csaknem két hét szabadidőt biztosít, és pénztárcáját is kíméli.

 

Használja ki a lehetőséget!